Dimarts passat es va publicar la Sentència de 26 d’octubre del 2021 per la qual el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals i nuls els articles 107.1, apartat segon, el 107.2 a) i el 107.4 del Text Refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals (RDL 2/2004).
Si bé coneixíem ja la decisió avançada en les múltiples notes de premsa que s’han publicat, considerem interessant el contingut de la Sentència i els seus efectes.

El Tribunal Constitucional ha declarat nul el mètode utilitzat per calcular l’impost IIVTNU -Plusvàlua- tot indicant que, per a què un mètode d’estimació de la base imposable de l’impost sigui legítim ha de ” no erigir-se en mètode únic de determinació de la base imposable”, “gravar increments mitjans o presumptes (potencials)”, és a dir, aquells que “presumiblement es produeixen amb el pas del temps en tot terreny de naturalesa urbana”.
D’aquesta manera, la Sentència dictada conclou que la realitat econòmica ha destruït la presumpció de revaloració anual dels terrenys urbans, i per això desapareix la motivació per sacrificar el principi de capacitat econòmica com a mesura o paràmetre de la càrrega tributària.
Cal destacar que, amb aquesta Sentència, l’administració perd la possibilitat d’aplicar els percentatges que s’aplicaven a l’impost i per tant ja no el podrà valorar de manera automàtica.
Eren molts els ajuntaments que a la pràctica recorrien a aquest càlcul objectiu, sense atendre el valor real de l’increment (si existia) malgrat les reclamacions dels venedors els quals al·legaven que no existia un increment real del valor dels immobles transmesos.
La Sentència obre la possibilitat de reclamar, en primer lloc, totes les liquidacions que no siguin fermes o que hagin estat recorregudes en termini, ja sigui en via administrativa com en via judicial.
Atesa la voluntat del Govern d’aprovar una nova norma amb què suplir aquesta nova inconstitucionalitat sobre l’IIVTNU, des de la Firma Corsunsky & Moré Advocats recomanem revisar les plusvàlues liquidades o autoliquidades i pagades per valorar la possibilitat de sol·licitar la devolució de l’import abonat indegudament, principalment en aquells casos no ferms i indeguts i nuls.
De la mateixa manera, s’estudiaran els casos en què, després de resolucions administratives fermes de liquidació de l’impost, es pugui plantejar la possibilitat d’una revisió d’actes nuls de ple dret, o la responsabilitat patrimonial de l’Estat legislador.
Des de la Firma Corsunsky & Moré Advocats recomanem revisar les plusvàlues liquidades o autoliquidades i pagades per valorar la possibilitat de sol·licitar la devolució de l’import abonat indegudament, principalment en aquells casos no ferms i indeguts i nuls.
CONSULTI’NS SENSE COMPROMÍS
Estarem encantats d’atendre’t i resoldre tots els teus dubtes.