Compliance penal en el sector públic.
L’esfera pública és a dia d’avui un dels sectors socialment més sensibles. L’utilització de recursos públics en el dia a dia de les administracions ha atret l’atenció de tots els ulls i la implementació de polítiques de transparència dirigides a la ciutadania han anat acompanyades d’una exigència constant de justificació i responsabilitat.
La necessitat d’implementar sistemes de gestió de riscos que garanteixin el principi fonamental d’integritat en la contractació i l’actuació administrativa ja és ineludible. L’ordenament jurídic de l’actual societat del risc ja no penalitza únicament els autors materials d’una conducta prohibida sinó tots els participants que no utilitzin tots els instruments disponibles al seu abast per detectar el risc que això es produís.
Les conductes penalment rellevants més habituals en aquest sector són les que tenen a veure amb els delictes contra l’administració pública, que abasta, entre d’altres, els de suborn (Art. 419-427bis CP), tràfic d’influències (Art. 428-431 CP), la prevaricació administrativa (Art. 404 CP), la infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets (Art. 413-418 CP) i la malversació de cabdals públics (Art. 432-435 CP).
El nostre servei de compliance en el sector públic té com a objectiu l’avaluació de les activitats específiques de cada administració i l’elaboració d’un mapa de riscos que permeti, d’una banda, confeccionar un programa de conducta individualitzada a cada actuació, i de l’altra establir mecanismes de detecció (a través de protocols i canals de denúncia amb garanties) i reacció contra conductes deshonestes, minimitzant el risc de producció de delictes.
Comptar amb un protocol d’ètica en la gestió dels procediments administratius i amb mecanismes de prevenció, detecció i resposta ràpida i eficient quan es produeixin situacions de conflictes d’interessos serà, doncs, la millor forma de garantir la defensa no només de l’interès general, sinó d’autodefensa de les administracions i empreses públiques que actuïn com a licitadors, pel cas que es produeixin situacions irregulars.
L’actitud proactiva dels òrgans de les administracions i empreses públiques, exigida per la pròpia Llei de Contractes del Sector Públic, i la necessitat de garantir un correcte control financer, associada a la possibilitat de respondre penalment tant per les conductes que es duguin a terme en nom seu per part dels seus representants com per la manca d’una supervisió, vigilància i control suficients sobre les persones encarregades de les licitacions que es trobin sota el seu control, està provocant que les mesures de prevenció contra el frau i la corrupció s’estiguin implementant cada vegada amb més freqüència.
CONSULTI'NS SENSE COMPROMÍS
Enviï’ns la seva consulta en línia. Li donarem una primera opinió i l'informarem d'opcions i possibles costos.