La Llei de Contractes del Sector Públic exigeix que les ofertes dels licitadors siguin presentades en temps i forma, complint amb els requisits establerts pels respectius plecs de clàusules administratives. En aquest context, el propi ritme de treball de les empreses licitadores provoca sovint que la preparació i presentació de les diferents ofertes per participar en les licitacions públiques sigui realitzada in fine, és a dir, pràcticament en els últims minuts abans del venciment del termini de presentació.
En aquests casos, les empreses licitadores poden trobar-se amb errors informàtics en la plataforma electrònica habilitada per l’Administració que fan impossible la presentació de l’oferta dins del termini establert. En algunes ocasions, aquest error informàtic es detecta amb la suficient antelació per poder contactar amb l’Administració, i en molts casos, la pròpia Administració no és conscient d’aquest error informàtic.
Davant d’aquesta situació, l’Administració pot plantejar dos tipus de resposta:
- Que l’òrgan de contractació acrediti i comprovi tècnicament la impossibilitat de presentar l’oferta per problemes tècnics de la plataforma electrònica, ampliant el termini per a presentar les ofertes o que admeti la seva presentació a través d’altres mitjans vàlids d’acord amb la LCPS.
- Que l’òrgan de contractació consideri que la plataforma funciona perfectament, és a dir, que no s’hagi detectat o acreditat cap problema tècnic que afecti la presentació de les ofertes. En aquest segon supòsit, és freqüent que l’empresa licitadora al presentar la seva oferta fora de termini al·legui també els problemes tècnics detectats des la seva posició. En aquests casos, l’òrgan de contractació no admetrà l’al·legació i exclourà a l’empresa licitadora en el moment de l’obertura dels sobres, per presentació de l’oferta fora de termini.
La decisió de l’òrgan de contractació d’excloure a l’empresa licitadora per presentar una oferta fora de termini sense que s’hagi acreditat un error en la plataforma electrònica es pot recórrer, d’acord amb el que estableix l’article 44.2 b) de la LCSP per tractar-se d’un acte d’exclusió definitiu. Ara bé, si el motiu del recurs és un suposat error en la plataforma de contractació electrònica que no ha estat reconegut per l’òrgan de contractació, les possibilitats que prosperi la reclamació i es permeti readmetre al licitador al procediment de contractació són molt escasses.
Els diferents tribunals especialitzats en contractació pública s’han pronunciat al respecte d’aquesta circumstància. A tall d’exemple, en la Resolució 182/2018 de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de la Comunitat Autònoma del País Basc es manté l’exclusió d’una empresa licitadora en els següents termes:
“(…)Si bien es cierto que los operadores económicos interesados deben disponer de la totalidad del plazo de presentación, de tal modo que sea indiferente qué momento elijan para hacer llegar su oferta al poder adjudicador, siempre que esté dentro de dicho plazo, es claro también que una empresa que opte por utilizar un periodo tan apurado debe ser consciente de que corre el riesgo de no disponer de un margen suficiente para solucionar posibles incidencias fortuitas o imputables a ella misma; tampoco puede pretender que la asistencia técnica facilitada por la Plataforma para ayudar en el proceso de envío sea tan eficaz en ese caso como cuando se trabaja sin tanta premura (…)”
Davant aquesta interpretació de la LCSP, si el futur licitador adverteix que no podrà presentar l’oferta electrònica amb la suficient antelació per prevenir possibles errades tècniques que puguin afectar la correcta presentació d’aquesta, és recomanable la utilització de l’empremta electrònica regulada en la disposició addicional setzena de la Llei de Contractes.
L’empremta electrònica permetrà presentar l’oferta en dues fases, transmetent primer l’empremta electrònica de l’oferta, i després l’oferta pròpiament dita en un termini màxim de 24 hores. De no efectuar aquesta segona remissió en el termini indicat, es considerarà que l’oferta ha estat retirada. Hem d’advertir que només la presentació de l’empremta electrònica, no es considera una presentació de l’oferta. S’ha de fer la presentació en dues fases, primer l’empremta i en un termini màxim de 24 hores la pròpia oferta.
D’aquesta manera i mitjançant l’ús d’aquest mecanisme, es permet als licitadors la presentació de la seva oferta quan la situació informàtica impedeix que es completi l’enviament d’aquesta a través de la Plataforma de Contractació del Sector Públic. En tot cas, és imprescindible que l’oferta lligada a aquesta empremta electrònica no es modifiqui, atès que en el cas de no coincidir les dues empremtes, l’oferta es tindrà per no presentada.
CORSUNSKY & MORÉ
AREA DE DRET PÚBLIC