La polèmica al voltant de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, popularment conegut com la plusvàlua municipal, ja fa anys que porta cua, sobretot, arran de l’esclat de la crisi econòmica que ha travessat el país. Tot i això, la recent sentència del Tribunal Constitucional n’aclareix alguns extrems.
El Tribunal Constitucional obre la porta a reclamar la devolució dels imports pagats en concepte d’aquest impost en aquelles situacions en què l’operació gravada (la transmissió de l’immoble) s’hagi realitzat amb pèrdues (preu de venda inferior al de compra, valor de l’immoble al moment de fer una donació o herència inferior al valor de l’immoble al moment en què el transmitent el va adquirir, etc.).
Per reclamar els imports abonats, cal sol·licitar una devolució d’ingressos indeguts, justificada amb la rectificació de l’autoliquidació de l’impost, per la qual es pot sol·licitar la devolució de tot l’import pagat més els interessos de demora corresponents.
Hi ha altres situacions en què es pot discutir sobre la correcta aplicació de la plusvàlua, ja que, massa sovint l’administració competent per liquidar aquest impost no té en compte algunes circumstàncies previstes legalment com a exempcions o bonificacions per a l’impost (per ser l’immoble habitatge habitual, per determinades situacions personals, per ser transmissions exemptes en virtut del negoci jurídic amb què s’han articulat, etc.).
Cal tenir en compte que per aquelles situacions en què l’interessat ja hagi pagat l’impost, el termini màxim per reclamar-ne la devolució és de quatre anys, passats els quals serà ja impossible reclamar.
Pels casos en què actualment s’estigui realitzant la transmissió o en què l’Ajuntament hagi notificat la liquidació de l’impost, el termini per recórrer dita liquidació és d’un mes des de la notificació d’aquesta.
Per això, des de Corsunsky & Moré advocats, oferim un servei complet per aquelles persones interessades a reclamar la devolució d’aquest impost:
1- Estudi previ de cada cas per detectar tots els possibles errors en les liquidacions de l’impost.
2- Proposta a l’interessat de possibles vies de reclamació
3- Reclamació a l’administració competent, segons la via consensuada amb l’interessat.