El 18 de març de 2020 s’ha publicat al BOE el Real Decret Llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19.
Aquest Reial Decret Llei incorpora un seguit de mesures que afecten directament en l’àmbit de la contractació pública i des de CORSUNSKY & MORÉ Advocats considerem que degut a la importància que tenen, us les hem de fer arribar.
Les mesures que afecten a l’àmbit de la contractació pública es troben recollides en l’article 34 de l’esmentat Real Decret-Llei les quals les seguidament les resumim:
– Els contractes de serveis i subministraments de prestació successiva queden automàticament suspesos si resulten d’impossible execució com a conseqüència de les mesures adoptades per l’Estat, les Comunitats Autònomes o les Administracions Locals per a combatre el COVID-19 fins que sigui possible la seva represa. L’òrgan de contractació és qui haurà de notificar la fi de la suspensió.
– L’automàtica suspensió de l’execució del contracte suposarà que l’entitat adjudicadora haurà d’abonar al contractista els danys i perjudicis patits per aquest durant el termini de suspensió sempre i quant siguin degudament acreditats. Es preveuen unes limitacions, i tan sols s’indemnitzarà per:• Despeses salarials efectivament abonades pel contractista al personal que figurés adscrit amb data 14 de març de 2020 a l’execució ordinària de el contracte durant el període de suspensió.
- Despeses per manteniment de la garantia definitiva, relatius al període de suspensió del contracte.
- Les despeses de lloguers o costos de manteniment de maquinària, instal·lacions i equips sempre que el contractista acrediti que aquests mitjans no van poder ser utilitzats per a altres finalitats diferents durant l’execució del contracte.
- Les despeses corresponents a les pòlisses d’assegurança previstes al plec i vinculades a l’objecte del contracte que hagin estat subscrites pel contractista i estiguin vigents en el moment de la suspensió del contracte.
El contractista haurà de dirigir la seva sol·licitud en el termini dels pròxims 5 dies naturals als quals hagués detectat la impossibilitat de seguir executant el contracte a l’òrgan de contractació. Transcorreguts aquests cinc dies sense que l’òrgan de contractació hagi notificat cap resolució expressa al contractista, aquesta s’entendrà desestimada.
Qualsevol suspensió que sigui acordada amb els termes de l’article 34 del Real Decret Llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19 aquí resumit no tindrà en qualsevol cas efectes resolutoris.
Aquells contractes que amb l’entrada en vigor del Real Decret-llei 8/200 es puguin seguir executant però com a conseqüència de la situació de fet creada pel COVID-19 el contractista incorregués amb una demora respecte al termini de finalització del contracte, es podrà sol·licitar una ampliació del termini igual o inferior al temps pel qual s’hagi produït la demora sense penalització alguna prèvia declaració del contractista que, amb el nou termini sol·licitat, finalitzarà l’execució del contracte. Aquesta ampliació del termini es concedirà previ informe del Director d’obra del contracte.
Respecte als contractes d’obra, aquells vigents amb l’entrada en vigor del Real Decret Llei 8/2020 que no hagin perdut la seva finalitat però com a conseqüència de la situació de fet creada pel COVID-19 en resulti impossible continuar amb la seva execució, el contractista podrà sol·licitar la suspensió des del moment en que es produeixi la situació de fet que impedeixi la seva prestació i fins que es pugui reprendre de nou. S’entendrà que es pot reprendre el contracte quan l’òrgan de contractació notifiqui al contractista la fi de la suspensió. Aquesta suspensió es produirà si, detectat pel contractista la impossibilitat de seguir executant el contracte, aquesta es comunica dins els pròxims cinc dies naturals a l’òrgan de contractació, el qual haurà de respondre de forma expressa sinó es considerarà desestimada la sol·licitud de suspensió.
En aquells contractes que, d’acord amb el pla d’obres o el programa de desenvolupament dels treballs, la finalització estigués prevista entre el dia 14 de març i la data final en que finalitzi l’estat d’alarma i a tal efecte no sigui possible l’entrega final de l’obra, es podrà sol·licitar per part del contractista una sol·licitud d’ampliació del termini d’entrega final. Si aquesta es concedeix seran indemnitzables els següents conceptes:
- Les despeses salarials que efectivament aboni el contractista al personal adscrit a l’execució ordinària del contracte, durant el període de suspensió. Les despeses hauran de correspondre al personal indicat que estigués adscrit a l’execució abans del 14 de març i continua adscrit quan es reprengui.
- Les despeses per manteniment de la garantia definitiva, relatius al període de suspensió del contracte.
- Les despeses de lloguers o costos de manteniment de maquinària, instal·lacions i equips sempre que el contractista acrediti que aquests mitjans no van poder ser emprats per a altres finalitats diferents de l’execució del contracte suspès i el seu import sigui inferior al cost de la resolució d’aquests contractes de lloguer o manteniment de maquinària, instal·lacions i equips.
- Les despeses corresponents a les pòlisses d’assegurança previstes al plec i vinculades a l’objecte del contracte que hagin estat subscrites pel contractista i estiguin vigents en el moment de la suspensió del contracte.
En els contractes públics de concessió d’obres i de concessió de serveis vigents a l’entrada en vigor d’aquest Reial Decret Llei, donaran dret al concessionari al restabliment de l’equilibri econòmic del contracte mitjançant, segons procedeixi en cada cas, l’ampliació de la seva durada inicial fins a un màxim d’un 15 per 100 o mitjançant la modificació de les clàusules de contingut econòmic incloses en el contracte.
Aquest reequilibri en tot cas compensarà als concessionaris per la pèrdua d’ingressos i l’increment dels costos suportats, entre els quals es consideraran les possibles despeses addicionals salarials que efectivament haguessin abonat, respecte als previstos en l’execució ordinària del contracte de concessió d’obres o de serveis durant el període de durada de la situació de fet creada pel COVID-19. Només es procedirà a aquesta compensació prèvia sol·licitud i acreditació fefaent de la realitat, efectivitat i import pel contractista d’aquestes despeses.
L’aplicació del que disposa aquest apartat només serà procedent quan l’òrgan de contractació, a instància del contractista, hagués apreciat la impossibilitat d’execució del contracte com a conseqüència de la situació creada com a causa del COVID-19.
El que s’ha indicat en la present nota informativa s’entén sense perjudici de les mesures que pugui adoptar el Ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, com a autoritat competent designada a l’article 4 de Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.
DEPARTAMENT PÚBLIC
CORSUNSKY & MORÉ ADVOCATS