Benvolguts, Benvolgudes,
Com a conseqüència de l’estat d’alarma decretat per la situació de crisis sanitària ocasionada pel COVID-19, ahir el govern espanyol va publicar, per mitjà del Reial Decret-Llei 8/2020, una sèrie de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social.
Entre aquestes mesures, n’hi ha de molt importants que afecten directament a les persones jurídiques de Dret privat i que es resumeixen en les següents:
• Les sessions dels òrgans d’administració de les persones jurídiques es podran celebrar per videoconferència i els acords es podran adoptar mitjançant votacions per escrit i sense sessió, tot i que aquesta facultat no estigui prevista en els estatuts.
Durant el període d’alarma i encara que els estatuts no ho prevegin, les sessions dels òrgans de govern i d’administració de les associacions, de les societats civils i mercantils, del consell rector de les societats cooperatives, del patronat de les fundacions i, fins i tot també, quant a les comissions delegades i demés comissions obligatòries o voluntàries constituïdes es podran celebrar per videoconferència que asseguri l’autenticitat i la connexió bilateral o plurilateral en temps real, amb imatge i so dels assistents en remot; així mateix, els seus acords es podran adoptar mitjançant votació per escrit i sense sessió, sempre que ho decideixi el president o ho sol·licitin, almenys, dos dels membres de l’òrgan. Aquest tipus de sessions s’entendran, en tot cas, celebrades en el domicili social i a dits acords els hi serà d’aplicació, encara que no es tracti de societats mercantils, l’article 100 del Reial Decret 1784/1996, de 19 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament del Registre Mercantil i que regula els supòsits especials de la documentació dels acords socials.
Pensem que es refereix a òrgans d’administració, és a dir Consells d’Administració, Administradors conjunts, Juntes Directives, Patronats etc… No es refereix a Juntes Generals.
• De l’assistència notarial per mitjans de comunicació a distància
El notari que sigui requerit per a assistir a una junta general de socis i aixecar acta de la reunió podrà utilitzar mitjans de comunicació a distància en temps real que garanteixin adequadament el compliment de la funció notarial.
Per tant el notari podrà assistir telemàticament. Si som un SA i els estatuts preveuen assistència telemàtica a les Juntes Generals, la resta de socis també podran assistir telemàticament. Si som una SL, cal tenir en compte que la Llei no preveu assistència telemàtica a les juntes per les societats de responsabilitat limitada.
• Modificacions quant a convocatòries ja publicades
Si la convocatòria d’una junta general s’ha publicat abans de la declaració de l’estat d’alarma, però el dia de celebració és posterior a dita declaració, l’òrgan d’administració podrà modificar el lloc i l’hora previstos per la celebració de la junta o revocar l’acord de convocatòria mitjançant anunci publicat amb una antelació mínima de 48 hores a la pàgina web de la societat i, si aquesta no en tingués, en el «Boletín oficial del Estado». En cas de revocació, l’òrgan d’administració haurà de procedir a nova convocatòria dins del mes següent a la data en la que finalitzi l’estat d’alarma.
Per tant podrem ajornar les Juntes que estiguessin convocades abans de l’actual situació
• Nous terminis per formular, verificar i aprovar els comptes anuals
El termini de tres mesos a comptar des del tancament de l’exercici social per tal que l’òrgan de govern o d’administració d’una persona jurídica obligada formuli els comptes anuals i, si fos legalment exigible, l’informe de gestió, i per formular els demés documents legalment obligatoris per la legislació de societats queda suspès fins que finalitzi l’estat d’alarma; reprenent-se de nou per uns altres tres mesos a comptar des d’aquesta data.
En el cas de que a la data de declaració de l’estat d’alarma l’òrgan de govern o d’administració ja hagués formulat els comptes de l’exercici anterior, el termini per a la seva verificació comptable, si l’auditoria fos obligatòria, s’entendrà prorrogat per dos mesos a comptar des de que finalitzi l’estat d’alarma.
La junta general ordinària per aprovar els comptes de l’exercici anterior es reunirà necessàriament dins dels tres mesos següents a comptar des de que finalitzi el termini per formular els comptes anuals.
Per tant fins que no finalitzi l’estat d’alarma no corren terminis per formular i aprovar els comptes anuals.
• Suspensió del dret de separació
Encara que concorri causa legal o estatutària, a les societats de capital els socis no podran exercitar el dret de separació fins que finalitzi l’estat d’alarma i les pròrrogues que del mateix, en el seu cas, s’acordin.
Recordem que els socis poden exercitar el dret de separació, per exemple en casos en que s’acordi de no distribuir dividends.
• Pròrroga del reintegrament de les aportacions als socis cooperatius
El reintegrament de les aportacions als socis cooperatius que causin baixa durant la vigència de l’estat d’alarma queda prorrogat fins que transcorrin sis mesos, a comptar des de que finalitzi l’estat d’alarma.
• Posposició de la dissolució de ple dret
En el cas que durant la vigència de l’estat d’alarma transcorregué el termini de duració de la societat fixat en els estatuts socials, no es produirà la dissolució de ple dret fins que transçorrin dos mesos a comptar des de que finalitzi dit estat.
• Suspensió del termini per convocar la junta general per a decidir quant a la dissolució de la societat i exoneració de responsabilitats
En el cas que abans de la declaració de l’estat d’alarma i durant la vigència d’aquest estat concorri causa legal o estatutària de dissolució de la societat, el termini legal per a la convocatòria per part de l’òrgan d’administració de la junta general de socis a fi de que adopti l’acord de dissolució de la societat o els acords que tinguin per objecte enervar la causa, resta suspès fins que finalitzi dit estat d’alarma.
Si la causa legal o estatutària de dissolució succeeix durant la vigència de l’estat d’alarma, els administradors no respondran dels deutes socials contrets en aquest període.
L’estat d’alarma pot portar a que una societat vegi reduït el seu patrimoni, o fons propis. Si això passa per sota dels límits legals (la meitat del capital social) la Llei imposa obligacions de ampliar capital, dissoldre o declarar concurs etc.. Si no s’actua d’aquesta manera, els administradors son personalment responsables. Per tant és una mesura a tenir en compte, doncs si això passa com a conseqüència de la paràlisis d’activitat actual, aquestes obligacions i responsabilitats queden suspeses.
Per altra banda, aquest Reial Decret-Llei 8/2020 també preveu la suspensió de caducitat dels assentaments registrals durant l’estat d’alarma i les seves pròrrogues.
ÀREA DE DRET PRIVAT
DEPARTAMENT MERCANTIL
CORSUNSKY & MORÉ.