Des de la firma CORSUNSKY & MORE ADVOCATS SLP, volem informar-vos de que va entrar en vigor la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sols contaminats per a una economia circular el passat 10 d’abril.
Aquesta Llei té com a objectiu regular el règim jurídic aplicable a:
- La disposició en el mercat dels productes en relació amb la gestió dels seus residus i l’impacte que aquests generen.
- La prevenció, producció i gestió de residus
- Els sòls contaminats.
- L’impacte de determinats productes plàstics en la salut humana i en el medi ambient, amb especial atenció al medi aquàtic.
La Llei dedica un capítol sencer a regular la gestió de residus focalitzant-se en les entitats o empreses que realitzin activitats de recollida, transport i tractament de residus amb caràcter professional i fixa a més a més un calendari amb la finalitat que les autoritats competents adoptin les mesures necessàries per assolir objectius a través de plans i gestió de residus al llarg dels següents anys, prenent com a horitzó el 2035 però amb l’objectiu d’assolir diferents objectius durant el 2025 i el 2030.
En relació a aquest calendari previst en la normativa, és important destacar la disposició addicional onzena del text legal que afecta a les entitats locals que tinguin subscrit sota alguna de les modalitats contractuals previstes per la Llei de Contractes del Sector Públic el servei de recollida i tractament de residus de competència local.
Aquesta disposició preveu que, amb l’objectiu de donar compliment a les noves obligacions de recollida de tractament establertes en aquesta Llei en els terminis fixats, les entitats locals hauran d’adaptar els contractes sempre que sigui possible en aplicació de la Llei de Contractes del Sector Públic.
Aquesta obligació d’adaptar els contractes afecta a tots aquells contractes vigents des de l’entrada en vigor de la Llei i hom pertocarà d’analitzar si els plecs de clàusules preveien les possibles modificacions i si no, si serà possible modificar els contractes en aplicació de l’article 205 de la LCSP.
La disposició addicional tampoc resol quina de les parts del contracte hauria de suportar el cost associat al compliment de les noves obligacions.
Caldrà per tant que les entitats locals estudiïn bé cada cas particular als efectes d’analitzar l’encaix legal d’aquestes futures modificacions contractuals tan si estan previstes o no pels plecs dels contractes.
Des de CORSUNSKY & MORÉ ADVOCATS SLP restem a la vostra disposició per assessorar-los jurídicament en la implementació de possibles modificacions contractuals en aquells contractes de recollida i tractament de residus que s’estiguin executant a l’entrada en vigor de la Llei de residus i sols contaminats.